Expositie Gijs van Lanen

27 mei 2017 10:00 - 28 mei 2017 18:00

 

Over de kunstenaar

Gijs van Lanen(1950), woonachtig te Overloon en oud docent aardrijkskunde en economie aan het Elzendaal te Boxmeer,  kwam een aantal jaren geleden bij toeval in aanraking met  kunst. Als beeldend kunstenaar is Gijs autodidact. Begonnen met beelden uit gasbeton,  maar bij toeval gegrepen door de magnifieke vormen verborgen in “wortelhout”.  Zijn  werk is dan ook voornamelijk gebaseerd op dit soort hout,  bijna helemaal afkomstig uit de directe omgeving van zijn woonplaats. Het zijn als het ware  moderne bodemschatten. De verbondenheid met het oermateriaal is erg belangrijk voor Van Lanen. Het is zijn intentie om de natuurlijke structuren van het hout zoveel mogelijk te behouden. Het werk wordt gecompleteerd met metalen sokkels  vervaardigd door kunstsmid Juul Baltussen. De materialen hout en metaal, elkaars tegenpolen lijkend, versterken elkaar op een sublieme wijze en brengen het dode hout weer tot leven. Een afwisselend, veranderend en kleurrijk stukje natuur onttrokken aan de vergankelijkheid. Kunst voortgekomen uit de natuur en niet langer meer verborgen voor het oog. Het weer opnieuw gebruiken van materiaal, waardoor grondstoffen niet verloren gaan en  weer een nieuw leven gaan leiden is ook weer de leidraad geworden voor zijn zogenaamde meubelkunst ; zijn meest recente werk.

 

 

De expositiedata zijn zaterdag 27 en zondag 28 mei! De expositie vind plaats tijdens de reguliere openingstijden van het Kasteel; op zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur. De expositie wordt getoond in de Van Merwijckzaal en de Van Keverbergzaal.

De reguliere entreeprijs, €3,50 voor volwassenen en €2,50 voor kinderen 5-12 jaar, wordt ook tijdens de expositie gehanteerd.