De Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog is een heel bijzonder hoofdstuk in de lange historie van het Limburgse Kasteel De Keverberg. Niet voor niets zijn rondom De Keverberg vele herinneringen aan deze periode te vinden. Zo treft u in De Kasteeltuin het oorlogsmonument van Kessel aan en kunt u hier het verhaal van de bevrijding van Kessel beluisteren bij de luistersteen van de Liberation Route. Nabij het kasteel vindt u ook een gedenksteen ter nagedachtenis aan het neerstorten van een Lancaster Bommenwerper in 1944 en als u de Maas oversteekt met het veerpont vindt u een gedenksteen die herinnert aan het kapseizen van het veerpont in 1944.

Stuk voor stuk bijzondere verhalen die zich in de Tweede Wereldoorlog afspeelden in en rond Kasteel De Keverberg, dat toen dienst deed als meisjespensionaat en als pensionaat voor schipperskinderen. Het kasteel was vanwege zijn unieke ligging op een negen meter hoge heuvel aan de Maas met uitzicht op de Duitse grens, een strategisch belangrijke plek. Niet vreemd dat zich hier bijzondere verhalen hebben afgespeeld. Verhalen die ook nu nog te beleven zijn in en rond het kasteel.

Neergestorte Lancaster Bommenwerper

Een eerste memorabel moment rondom Kasteel De Keverberg vond plaats in de nacht van 21 juli 1944. Een Lancaster Bommenwerper stortte neer nadat een staartstuk met daarin boordschutter Fit. Sgt. Henry John Hiscox, afbrak. De zesduizend kilo zware bom aan boord van de bommenwerper ontplofte en verwoestte het Raadhuis en een groot aantal huizen aan de Markt. De boordschutter en vijf andere inzittenden overleefden de ramp niet. Enkel Sgt. Thomas Gilbert Little ontsnapte per parachute en kwam, zwaargewond, in het buurtschap Veers terecht. Hij werd korte tijd later door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt en heeft, na een verblijf in een krijgsgevangenkamp, de oorlog overleefd. Nabij Kasteel De Keverberg is aan herdenksteen geplaatst die herinnert aan deze nacht.

Gekapseisd Veerpont

Later dat jaar, vanaf september 1944, vonden er in heel Midden- en Noord-Limburg gevechten plaats om deregio te bevrijden. Vanuit De Peel rukten de geallieerden op naar de Maas. Op 11 november 1944kapseisde als gevolg van deze gevechten het Kesselse veerpont op de Maas. Daarbijbij verdronken zeven inwoners van Belfeld en zes Duitse soldaten. Aan de Reuverse zijde van deze oversteek van de Maas is een plaquette te vinden die herinnert aan dit moment.

Verwoeste kerk en verwoest kasteel

Ruim een week later, op 17 november 1944, was de bevrijding van Kessel aanstaande en begonnen de Duitsers met veel geweld aan hun terugtrekking. ’s Middags om 15.00 uur werd de toren van de Parochiekerk, net als De Keverberg gelegen aan de Maas, opgeblazen. De toren stortte op het hoofdgebouw van de kerk waarna grijze stofwolken de hemel donker kleurden. Enkele uren later werd door de Duiters tweeduizend kilo dynamiet geplaatst in en rond Kasteel De Keverberg. Pogingen om het kasteel de laten ontploffen mislukten. Omdat het kasteel zo’n prominente ligging aan de Maas heeft, besloten de Duitsers over te gaan tot brandstichting. Van heinde en verre was de enorme vuurzee te zien. Kessel was in diepe rouw gedompeld.

De bevrijding van Kessel

Twee dagen later, 19 november 1944, volgde uiteindelijk de bevrijding. Vanuit Helden kwamen Engelse soldaten richting Kessel. Hun opmars verliep redelijk makkelijk, maar in de buitengebieden van Kessel verloren zes Schotse soldaten van het Regiment Gordon Highlanders het leven. Voor hen is er in de zogenoemde Donk (buitengebied Kessel) een oorlogsmonument geplaatst. De Kesselnaren waren blij met de bevrijding. Toch duurde het nog een tijd voordat de dreiging daadwerkelijk voorbij was. De Duitsers lagen namelijk tot maart 1945 aan de andere oever van de Maas.